Meritaimenta ja kirjolohta pakkasen keskellä

with Ei kommentteja

Talvikalastuskautena kävin kahtena reilun pakkasen päivänä koittamassa meritaimenta sekä toisena päivänä kirjolohta. Meritaimenpäivä osui marraskuun alun kireän pakkasen päiviin, jolloin sisävedet jäätyivät pienemmissä järvissä jo umpeen. Pakkasta oli tarjolla -8 astetta ja vaparentakita sai napsutella jäästä auki melko taajaan.
Kaloja näkyi rannassa mutta vain kolmipiikkejä. Kohdekalat olivat luultavimmin painuneet hieman etäämmälle rannasta syvänteisiin, joihin kylmät yöpakkaset eivät vaikuttaneet.

Kirjolohta kävin koittamassa itsenäisyyspäivänä Merikarvialla. Jo lähtökohtaisesti olin menossa viettämään ulkoilmapäivää virtaavan veden äärelle ilman suurempia odotuksia kalansaaliista. Joki olikin jo monin paikoin jäätynyt umpeen ja virta- ja koskipaikoissa liikkui varsin runsaasti erikokoista jääpalaa sekä kuurasohjoa.
Kalastettavin ranta löytyi Piinukoskelta, jossa joki kaartaa sopivassa kulmassa ja rantapenkkan tuntumaan jää puoli joen mittaa kalastettavaa aluetta suht rauhalliselta veden alueelta.

Kaikkinaan vaikka kumpanakin päivänä pakkanen oli siellä -10 asteen tuntumassa ja siimat sekä vaparenkaat jäätyivät umpeen varsin nopeasti niin perhokalastusta kannattaa ehdottomasti koittaa myös talvisissa olosuhteissa.

Vaikka monin paikoin virtavesissä kalastus on mahdollista myös syksyn rauhoituksen aikana niin kannattaa muistaa, että kahlauskielto on monessa paikassa. Lisäksi pakkasella kahlaaminen ei muutenkaan ole ihan sitä mieluisinta puuhaa kylmyyden takia.
Merikarvialla samoilin vaelluskenkien ja pakkashousujen kanssa koko päivän ja jalat kastuivat vain kun jää petti aivan rannan tuntumassa ja kenkä hörppäsi vettä nilkkaa myöden.
Kun kastelin jalkani ensimmäisen kerran nilkkaa myöden ajattelin oitis, että nyt loppui kalastus ja täytyy lähteä kotia kohti hakemaan kuivaa kenkää jalkaan. Kovan pakkasen ansioista kenkään imeytynyt vesi jäätyi kengän rakenteisiin ja jalat pysyivätkin aivan lämpöisin. En silti suosittele koittamaan tätä ja pyrin kyllä itsekin välttämään kastumista.

 

Follow Tuukka Degerman:

Kalastajana vuodesta 1987 - 4-vuotias. Perhokalastajana vuodesta 2008 - 24-vuotias

Latest posts from

Leave a Reply